صدور شناسنامه پس از مرگ!
به گزارش وبلاگ مزدا 93، بلوار کشاورز در قلب پایتخت قبل از انقلاب الیزابت نام داشت اما مردم به دلیل جاری بودن نهری روان نشات گرفته از رودخانه کرج، به آن بلوار کرج هم می گفتند. سال 57 به دلیل وجود ساختمان وزارت کشاورزی که اکنون در اختیار قوه قضائیه است، به بلوار کشاورز تغییر نام داد. جالب است که بدانید این بلوار پس از 60 سال و پس از مرگ طراح آن صاحب شناسنامه شد.
وبلاگ مزدا 93 - زینب زینال زاده: به گفته داریوش شهبازی تهران شناس، سال 1339 الیزابت دوم ملکه انگلستان همراه با همسرش پرنس فیلیپ برای مدت 10 روز به ایران سفر می نمایند و چون آن سالها سفر ملکه انگلیس به ایران اهمیت زیادی برای سلطنت پهلوی داشت،یک معبر در پایتخت به نام او معین شد،یعنی بلوار الیزابت.
این بلوار از همان ابتدا به یک پاتوق تبدیل شده بود و به همین دلیل بخش زیادی از خاطرات پایتخت نشینان در آن ثبت شده است. رحیم حسین آبادی پیر مردی 60 ساله از جمله کسانی است که بهترین خاطره زندگی اش در بلوار کشاورز رقم خورده است. او می گوید: برای اولین بار همسرم را در بلوار کشاورز دیدم. حدود 35 سال پیش با دوستانم به بلوار می آمدیم و اوقات خوشی را کنار هم می گذارندیم. شرایط بلوار اینگونه نبود. اینجا تفرجگاه جوانان بود. یک روز عصر عاشق شدم و حالا سالها از آن ماجرا می گذرد ،اما هر وقت فرصت کنم باز هم به اینجا می آیم و خاطرات گذشته را مرور می کنم.
به گفته نصرالله حدادی پ ژوهشگر، بلوار کشاورز اوایل خارج از محدوده تهران بود و آب و هوای خوبی داشت. کم کم درختان بید کنار نهر کاشته و به تفریحگاهی باصفا برای مردم تهران تبدیل شد: مردم آخر هفته ها یا بعد از اتمام ساعت کار به این بلوار می آمدند. هنرمندان زیادی مانند مرحوم رضا محجوبی که به رضا دیوونه معروف بود، آخر هفته ها به اینجا می آمدند و برنامه اجرا می کردند.
بلوار کشاورز در ضلع شرقی میدان ولیعصر(عج) واقع شده است و اولین بلوار به سبک جدید در تهران محسوب می گردد. این بلوار سال 1336 توسط استاد سرفراز غزنی طراحی شد و سال 1338 کار ساختش به خاتمه رسید.
استاد غزنی - طراح بلوار کشاورز
سرفراز غزنی طراح بلوار کشاورز، بیستم آذرماه سال 1306 در قره خان از روستاهای شمال فتح آباد در مرودشت و در یک خانواده اهل علم به دنیا آمد. از 4 سالگی وارد کلاس اول دبستان شرافت بغداد شد و دوره ابتدایی را در بغداد، بمبئی و اهواز گذارند. دوره دبیرستان به مدرسه حکیم نظامی و دارالفنون تهران رفت و برای گذراندن دوره عالی راهی انگلستان شد.استاد غزنی، لیسانس معماری از دانشکده فنی شفیلد و فوق لیسانس مهندسی راه و ساختمان را از دانشگاه ریدینگ انگلستان گرفت. دوره دکترا را هم در رشته مهندسی ساختمان های فلزی گذراند.
او 3 سال استاد دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی و یک سال استاد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و سپس مدیریت ساخت غرفه ایران در نمایشگاه جهانی را در کشور کره جنوبی را به عهده داشت و سپس قائم مقام سازمان زیبا سازی شهر تهران و بعد مؤسس شهر سالم شهرداری تهران شد.اواخر عمر به دلیل کسالت و معالجه راهی آلمان شد و اردیبهشت سال 96 در آلمان چشم از جهان فروبست و همان جا به خاک سپرده شد.
بلوار کشاورز در دهه 40
غزنی همواره آروز داشت برای بلوار کشاورز شناسنامه ای با عبارت: طول بلوار: 1700 متر، آغاز کار: 1336، خاتمه کار: 1338، هزینه: 60 میلیون ریال، شهردار وقت: مهندس توسلی، طراحی فضای سبز: مهندس شیبانی، سنگتراش نهر ذوزنقه: مینکو و مانی کو، تهیه سنگ هرسیون از معادن شمال البرز تهیه و نصب گردد. آرزویی که در دوران حیاتش برآورده نشد و بهمن سال 96 این شناسنامه توسط سازمان زیباسازی شهرداری تهران تهیه و در بلوار کشاورز نصب شد.
منبع: همشهری آنلاین