پیشنهاد 350 میلیون تومانی امارات به پزشکان ایرانی

به گزارش وبلاگ مزدا 93، بروید ببینید چند نفر از رتبه های زیر 100 پزشکی هم دوره های من در ایران ماندند. این اظهارات اخیر سخنگوی بهداشت و درمان مجلس دوباره بحث مهاجرت کادر درمان را باز کرد. بر اساس آمار، مهاجرت کادر درمان از ایران در سال های اخیر شدت پیدا کرده است.

پیشنهاد 350 میلیون تومانی امارات به پزشکان ایرانی

به گزارش همدلی، مهاجران عموماً به کشور های اروپایی و آمریکایی سفر می کنند، اما کشور های حوزه خلیج فارس هم با پیشنهاد های درشتی پزشکان را به سوی خود می کشند. مهاجرت کادر درمان نیز مثل اقشار دیگر همیشه وجود داشته، اما آنچه می تواند نگران کننده باشد، جمعیتی است که به سوی پیری می رود و حتی ممکن است در آینده برای علاج کار تن به واردات پزشک داد و این یعنی به باد دادن مکرر سرمایه.

کاروانی که می رود

نقطه شروع مهاجرت کادر درمان به زمانی برمی شود که ایران به خارج از کشور محصل اعزام می کرد؛ این داستان ظاهراً تمامی ندارد، اما کم وزیادش به شرایط زمانی برمی شود. تعداد درخواست های ثبت شده در سازمان نظام پزشکی برای مهاجرت پزشکان در سال 99 به عدد سه هزار می رسد. این عدد برای فصل تابستان امسال به تنهایی هزار درخواست بوده است. در کاروان مهاجران، پرستار ها هم کم نیستند. برخی آمار ها حاکی از مهاجرت 500 نفر از پرستار ها در ماه حکایت می کند.

80 هزار نفر از این قشر پس از شیوع کرونا، به این بیماری دچار شده که بیش از 110 نفر جانشان را از دست دادند. روز شنبه محمد شریفی مقدم، دبیر کل خانه پرستار ایران از کمبود پرستار در ایران خبر داده و گفته بود: کمبود پرستار در بیمارستان های کشور بسیار محسوس است، اما متأسفانه هیچ اقدامی برای جذب نیروی پرستار انجام نشده است. این در حالی است که به گفته او ظرفیت های دانشکده های پرستاری سه برابر شده اند و صد هزار نفر پرستار بیکار در کشور وجود دارد.

شاید این موضوع یکی از هزار دلیلی باشد که کادر درمان به مهاجرت دست می زند. مسائل سرزمین مبدأ و جذابیت های سرزمین مقصد اصلی ترین دلایل افرادی است که تن به مهاجرت می دهند؛ اما جذابیت کشور های دیگر هم انگیزه مهاجرت را دوچندان می کند. بررسی ها نشان می دهد بین 10 تا 15 هزار پزشک بیکارند یا شغل طبابت را رها کرده اند؛ پزشکان عمومی کم درآمدترین پزشکان هستند که اتفاقاً بالاترین اندازه مهاجرت در بین کادر درمان با آن ها رقم می خورد. کانادا، انگلستان، آلمان، استرالیا و نیوزیلند، دانمارک، سوئد و نروژ و حتی حاشیه خلیج فارس از پرطرفدارترین کشور ها برای مهاجرت پزشکان عنوان شده اند.

پیشنهاد 350 میلیون تومانی امارات به پزشکان ایرانی

زهرا شیخی، کننده مجلس در گفت وگویی که به تازگی به باشگاه وبلاگ مزدا 93 داشته، از حقوق 350 میلیون تومانی پزشکان در امارات روایت کرده است. او با برشمردن برخی از مسائل پزشکان گفته: ما هنوز در برخی تخصص ها مشکل داریم و وزارت بهداشت برخی تخصص ها را به رسمیت نمی شناسد و این در حالی است که امارات با زندگی لوکس و ماشین لندکروز به من پیشنهاد دادند که یک کلینیک در تخصص خودم راه اندازی کنم و من، چون فرزند شهید هستم در مملکت خودم مانده ام، اما بروید ببینید چند نفر از رتبه های زیر 100 پزشکی هم دوره های من در ایران ماندند.

سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس می گوید: امارات ماهی 350 میلیون تومان به پزشکان ایرانی پیشنهاد می دهد تا قطب سلامت در منطقه شوند و پزشکان را از ایران تأمین می کنند و بدون امتحان زبان بچه های پرستاری و پزشکی ایرانی را جذب می کنند. شاید درآمد 350 میلیون تومانی کمی رؤیایی باشد، اما کشور های خارجی همچنان جذابیت های خودشان را دارند. قناعتی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران از شیب مهاجرت پزشکان به خارج از کشور و شیب مهاجرت پزشکان از بخش دولتی به بخش خصوصی خبر داده و آن را زیان آور توصیف کرده است.

مهاجرت پزشکان جبران ناپذیر است

پیش ازاین رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز در نامه ای به رهبری مهاجرت پزشکان را جبران ناپذیر دانسته و گفته بود: آنچه سبب تصدیع حاضر گشت، وقوع پدیده ای است که در چند سال اخیر به طور نگران کننده ای نظام سلامت کشور را مورد تهدید جدی قرار داده است و آن تهدید فرایند کاهشی تعداد نیرو های کادر تخصصی درمان در ساختار سلامت کشور است.

متأسفانه در سال های اخیر تمایل به ادامه تحصیل در مقطع دستیاری تخصصی و فوق تخصصی در رشته های مختلف پزشکی با کاهش قابل توجه روبه رو شده و این کاهش اقبال پزشکان عمومی برای تصاحب جایگاه های رشته های تخصصی و فوق تخصصی به شدت بر کمیت، کیفیت، سرعت و دقت خدمات بهداشتی درمانی و تداوم و توسعه آن تأثیری سوء گذاشته و خواهد گذاشت به طوری که از سال 1396 زنگ خطر این حادثه با خالی ماندن جایگاه های تخصص در برخی از رشته های مادر همچون بیهوشی، طب اورژانس، جراحی عمومی، داخلی، اطفال، عفونی، جراحی قلب، جراحی اطفال، فوق تخصصی کلیه، خون و سرطان با سرعت بسیار نگران کننده ای به صدا درآمده است.

یک ارزیابی از دلیل مهاجرت پزشکان

در همین رابطه، حسین یاری، معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران می گوید که در بررسی های این سازمان درباره مهاجرت کادر درمان با موارد زیر برخورد کرده اند: ساعات کاری زیاد رزیدنت های تخصصی در ایران، کشیک های زیاد، مسئولیت زیاد در عین دریافتی ناچیز دستیاران تخصص، فقدان ارتباط سازنده استاد و دانشجو، پایین بودن میانه درآمد به نسبت کشور های پیشرفته، تعهد خدمت اجباری برای فارغ التحصیلان، پاره ای تبعیض های مذهبی، تسهیلات حمایتی ناکافی برای دانشجویان نخبه، فرایند بسته انتخاب روسای بخش، مدیران گروه، روسای بیمارستان ها، دانشکده ها و دانشگاه، پیش بینی ناپذیری آینده در ایران، عدم وجود تشکل صنفی قوی حامی حقوق رزیدنت ها، عدم شایسته سالاری در میان مسئولین و دخالت سیاست در همه امور

برخی، کار در حاشیه خلیج فارس را به هیات علمی ترجیح داده اند

او همچنین می گوید: طی این مدت، با تعداد قابل توجهی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران روبرو شدیم که کرسی این دانشگاه را رها کرده و با هدف آینده بهتر راهی کشور های دیگر شده بودند. برخی از آن ها مجدد مجبور به شروع تحصیل در مقطع تخصص شده بودند، برخی به کار پژوهش روی آورده بودند و برخی حتی طبابت در کشور های حاشیه خلیج فارس یا کشور های تازه استقلال یافته را به عضویت هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران یعنی دانشگاه مادر ایران ترجیح داده بودند. این در حالی است که اکثریت این اعضای سابق هیات علمی دانشگاه، ازجمله استادان مورد وثوق دانشجویان و استوانه های علمی رشته های تخصصی مربوطه شناخته می شدند.

آیا در آینده باید پزشک وارد کشور کنیم؟

اما مهاجرت پزشکان ازاین جهت نگران کننده است که ممکن است با ادامه پیدا کردن آن در آینده جامعه کمبود پزشک داشته باشد. مطالعات جمعیت و مقایسه هرم سنی سال 1395 با هرم سنی تقریبی سال 1420 نشان می دهد که تعداد افراد مسن تا 20 سال آینده بیش از 3 برابر خواهد شد. علاوه بر این بررسی ها نشان می دهد که با افزایش سن به بالای 60 سال، نیاز به خدمات پزشکی نیز تا 4 برابر افزایش پیدا می کند.

همچنین بیش از نیمی از پزشکان فعلی، در بازه سنی 45 تا 60 سال هستند که تا 15 سال آینده حدوداً 45 درصد از پزشکان در سن بازنشستگی قرار خواهند گرفت؛ بنابراین به دلیل خروج تقریباً نیمی از پزشکان کنونی از چرخه خدمت و افزایش نیاز به خدمات (به دلیل پیری جمعیت) تا 20 سال آینده کشور با بحران کمبود شدید پزشک روبه رو خواهد بود. با توجه به این شرایط، در کنار هزینه هایی که برای تریبت پزشک در کشور می شود، اما سرانجام آن ها تن به مهاجرت می دهند، ممکن است نظام بهداشت و درمان مجبور شود در سال های آینده هزینه گزافی نیز برای واردات پزشک صرف کند.

منبع: فرارو

به "پیشنهاد 350 میلیون تومانی امارات به پزشکان ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پیشنهاد 350 میلیون تومانی امارات به پزشکان ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید