برای توسعه فرهنگی در حوزه نشر نیازمند تعامل هستیم
به گزارش وبلاگ مزدا 93، به گزارش خبرنگار خبرنگاران در لرستان، معاون فرهنگی و رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به همراه کارشناس نشر و مدیر روابط عمومی این اداره کل بازدیدی از انتشارات پریسک خرم آباد به عمل آوردند.
رضا احتیاجی معاون فرهنگی، رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان هدف از این بازدیدها را شناخت و آنالیز ظرفیت های استان و ساماندهی حوزه نشر مطرح کرد و اضافه کرد: در استان لرستان بالغ بر 50 مجوز انتشارات صادر شده است که از این تعداد متأسفانه بنا به دلایل مختلف تنها حدود 20 انتشارات در حال فعالیت جدی هستند.
احتیاجی اضافه کرد: شنیدن مسائل نشر را از زبان ناشران و مواردی که مد نظر آنان است و بعلاوه احتیاجها و خواسته هایی که از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان دارند و متقابلاً خواسته هایی که اداره کل از ناشران دارد، می تواند به بهبود شرایط فعلی نشر استان یاری کند.
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان گفت: در زمان شیوع ویروس کرونا دفاتر نشر آسیب فراوانی دیدند، که دریافت تسهیلات کم بهره برای این قشر فرهنگی از جامعه تا حدودی می تواند این آسیب ها را جبران کند.
احتیاجی توضیح داد: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان در پی تجمیع صنوف فرهنگی است؛ اما این مهم به نگاه مدیریتی کلان و عزم جدی در حوزه مدیران شهری و استانی در سطح استان احتیاج دارد.
حوزه کتاب سازی خیلی پررنگ شده است.
احتیاجی گفت: در طول دهه گذشته حوزه کتاب سازی خیلی پررنگ شده است؛ انتظارات بی جایی که متأسفانه بسیاری از دانشگاه ها برای دانشجویان و استادان ایجاد نموده اند، باعث شده دانشجویان تحقیق های خود را در قالب کتاب برای رزومه آماده نمایند.
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان اضافه کرد: در این خصوص ضروری است دانشگاه ها و وزارت ارشاد نظارت بیشتری داشته باشند؛ چراکه این تحقیق ها مربوط به دانشگاه ها هستند.
خانجان کرمی کارشناس نشر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان در این بازدید گفت: ناشران با مسائل زیادی روبرو هستند و کسانی که در حوزه نشر فعالیت می نمایند، عمدتاً به کارهای فرهنگی علاقه مند هستند؛ چراکه از لحاظ عایدی ناشران همواره با مسائل فراوانی همراه بوده اند و اگر این علاقه مندی آنان به حوزه فرهنگ وجود نداشت، در این عرصه فعالیت نمی کردند.
کرمی اضافه کرد: انتشارات پریسک در طول 3 سال فعالیت خود، عملکرد قابل قبولی داشته و کتاب های منتشرشده این انتشارات در حوزه های ادبیات و جامعه شناسی مورد استقبال اهالی کتاب قرار گرفته است.
کارشناس نشر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان گفت: نگاه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان به نشر، نگاه حمایتی است؛ اما متأسفانه محدودیت های موجود اجازه حمایت های لازم را از ناشران و نویسندگان را نمی دهد و احتیاج است حمایت های بیشتری از سمت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از استان لرستان صورت بگیرد؛ چراکه ظرفیت های استان لرستان در حوزه چاپ و نشر بالاست.
هم اندیشی تجارب در حوزه نشر صورت گیرد
امین رجبیان مدیرمسئول انتشارات پریسک در جریان این بازدید گفت: اهالی فرهنگ، نویسندگان و مؤلفین که فراورینماینده اصلی و محوری کتاب هستند را باید در حوزه نشر دخیل کنیم و از تجربیات و خواسته های آنان استفاده کنیم.
رجبیان گفت: اداره فرهنگ و ارشاد لرستان باید گردآورنده هنرمندان باشد و خاستگاهی برای ایجاد حرکت های مثبت فرهنگی باشد ؛ چراکه استان ما احتیاجمند این گونه حرکت ها هستند.
مدیر مسئول انتشارات پریسک اضافه کرد: تعامل میان ناشران و مؤلفان حرفه ای و باسابقه در جهت ارتقای کیفی آثار و جلوگیری از کتاب سازی می تواند مؤثر واقع گردد.
90 درصد از اتفاق های فرهنگی بعد از چاپ کتاب اتفاق می افتد
این ناشر لرستانی گفت: وقتی کتابی فراوری می گردد، بعد از چاپ تازه ماجرا شروع می گردد. تا زمانی که برنامه های رونمایی، معرفی خوب اثر، نقد و آنالیز جامع برای کتاب نداشته باشیم، حرکت مثبت فرهنگی در جهت فراوری کتاب انجام نداده ایم؛ بنابراین به غیر از وظایف محوری و ساختاری که اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان دارد، در حوزه فرهنگ باید وظایف دیگری همانند جلسات رونمایی، نقد و آنالیز های مختلف را داشته باشد.
رجبیان اضافه کرد: شایسته است که اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان در برگزاری و ایجاد جلسات هم اندیشی و نقد و آنالیز خودانگیخته ای که به ابتکار مؤلفین و ناشرتن برگزار می گردد، مشارکت نموده و فضای مناسب را برای ایجاد تعاملات فرهنگی از این دست در اختیار اهالی فرهنگ قرار دهد.
مدیرمسئول انتشارات پریسک یاری اقتصادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاه های ذی ربط (اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان) به ناشران برای سرمایه گذاری مستقیم در کتاب های مرجع فرهنگی را دارای اهمیت خواند و اضافه کرد: مسئولین امر باید بتوانند بودجه های بیشتری را جذب کند و حمایت های بیشتری از ناشران داشته باشد که ناشران نیز در مقابل از نویسندگان حمایت داشته و در طول فعالیت خود از نویسندگان حمایت نمایند و بتوانند با سرمایه خود کتاب چاپ نمایند.
رجبیان گفت: ما نویسندگانی داریم که منابع ارزشمند زیادی در اختیار دارند. ناشران باید بتوانند این منابع ارزشمند را به کتاب تبدیل نمایند؛ چراکه تا این عزیزان در قید حیات هستند، باید از آنها حمایت کرد و گامی در راستای توسعه و معرفی فرهنگ دیارمان برداریم.
تعامل ناشران با پژوهشگران، دانشگاهیان و نخبگان و تشکیل هسته های تخصصی
رجبیان وجود کمیسیون های تخصصی نشر برای هر ناشر در لرستان را باعث بالارفتن عیار کتاب های چاپی استان مطرح کرد و اضافه کرد: این هم اندیشی ها و کمیسیون ها و نیز تعامل ناشران با پژوهشگران، دانشگاهیان و نخبگان و تشکیل هسته های تخصصی باعث بازفراوری فکر می شوند.
مدیرمسئول انتشارات پریسک با بیان این نکته که نگاه این انتشارات به مقوله نشر، نگاه رقابتی نیست، اضافه کرد: امیدواریم ناشران دیگر استان نیز نگاه تعاملی داشته باشند و این تعامل با اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان نیز برقرار گردد و بتوانیم حُسن فرهنگی برای استانمان به ارمغان بیاوریم.
رجبیان ارتباط بی واسطه ناشران با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان را نشان از ظرفیت فرهنگی کافی این اداره کل دانست و اضافه کرد: فعالیت وبلاگ مزدا 93 در لرستان اتفاق مبارکی است که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان در حوزه اطلاع رسانی خبرهای حوزه فرهنگ و کتاب انجام داد.
لازم به ذکر است معاونت فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان سلسله بازدیدهایی را با هدف شناخت و آنالیز ظرفیت های استان و ساماندهی حوزه نشر از انتشارات های استان در برنامه های خود قرار داده است.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران