تاثیرات کار شیفت شب بر سلامتی ما
به گزارش وبلاگ مزدا 93، همه ما در ساعات کاری معمول کار نمی کنیم. خیلی از ما در شیفت عصر، شیفت شب و یا ساعات کاری غیر معمول دیگری که برای مان برنامه ریزی شده است کار می کنیم. در ادامه با تاثیرات زیان باری که این ساعات کاری غیر معمول بر سلامت جسم و فکر ما می گذارند، آشنا می شوید.

این نوع کار شیفتی تنها منحصر به کشور یا شهری خاص نمی گردد، در همه جای جهان ساعات کاری غیر معمول وجود دارند. افرادی که شیفت می ایستند شامل دکترها و پرستارها، خلبان ها، کارگران کارهای ساخت و ساز، افسران پلیس، آتش نشان ها، مسئول های پشتیبانی مشتری، راننده ها و دیگر مشاغل هستند.
فرقی نمی نماید که شیفت ایستاده اید یا ساعات کاری تان زیادتر از حد معمول است، شما دارید به بدن تان ضرر می رسانید. با شناخت این مسائل می توانید سریع تر در صدد برطرف آنها برآیید.
با برخی از تاثیراتی که کار شیفتی بر سلامتی تان می گذارد آشنا شوید:
1- خواب ضعیف
کار کردن شیفتی یا کار کردن برای ساعات طولانی می تواند تاثیرات زیان باری بر روی خواب تان داشته باشد. اول از همه آنکه افرادی که در شیفت شب یا عصر کار می نمایند کمتر از 6 ساعت در شبانه روز می خوابند. بدن این افراد، بعلاوه، سرتونین کمتری ترشح می نماید. همانطور که می دانید سرتونین همان هورمونی است که باعث ایجاد احساس خوب در فرد می گردد. این تاثیر هم حاصل خواب کم است.
تحقیقات هم نشان داده کارهایی که دارای شیفت کار در شب هستند، باعث تاثیرات منفی روی خواب، بی خوابی و بالا بردن خطر تصادف می شوند. ناهماهنگی ساعت بیولوژیک بدن به خاطر انجام کار شیفتی، باعث بی خوابی و در کل بروز مسائل خواب در فرد می گردد.
2- خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد
کار کردن در شیفت شب می تواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد. این اتفاق به خاطر اثر کار شیفتی بر فعالیت انسولین رخ می دهد.
کار شیفتی، بعلاوه باعث افزایش فشار خون، چاقی و تجمع مقدار ناسالم کلسترول در بدن می گردد که این ها فاکتورهای خطرناکی هستند که منجر به بروز بیماری دیابت، سکته و حمله قلبی می شوند.
تحقیقات نشان داده دوره های طولانی کار در شیفت شب باعث افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در خانم ها می گردد که به نظر می رسد مقداری از آن به خاطر افزایش وزن است. کنترل مرتب سلامتی بدن و تغییر مداوم در زمان کار باعث پیشگیری از بروز دیابت می گردد.
تحقیقی دیگر نشان داد کار کردن در شیفت شب می تواند باعث کاهش تحمل گلوکز گردد و مانند مورد بالا موجب افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 گردد.
به علاوه کار شیفتی، به خصوص کارهایی که در شیفت شب هستند، می توانند برای افراد مبتلا به دیابت دردسر ساز باشند. چرا که می توانند باعث ایجاد مشکل در برنامه غذایی و زمان غذا خوردن و برنامه دارویی فرد شوند.
3- منجر به چاقی می گردد
خوابیدن کم یا داشتن برنامه خوابی در تداخل با ساعت بیولوژیک بدن تان می تواند منجر به بروز چاقی گردد.
تحقیقات نشان داده خوابیدن بسیار کم یا خوابیدنی بر خلاف ساعت بیولوژیک بدن، ممکن است احتمال ابتلا به چاقی و دیابت را افزایش دهند. تحقیقی دیگر نشان داد کار در شیفت شب به مدت زیاد می تواند شاخص جرم بدن، دور کمر و دور لگن را افزایش دهد. دانشمندان توصیه می نمایند برای جلوگیری از چاقی، تغییری در برنامه کاری تان به وجود آورید و شیفت های شب پشت سر هم و به مدت طولانی نداشته باشید.
4- تضعیف سلامتی قلب
کار کردن در شیفت شب برای قلب تان هم بد است. کار کردن زیاد تا شب هنگام به این معنی است که قلب تان هم مجبور است بیشتر کار کند و زمان کمتری برای استراحت دارد. به علاوه اگر کاری پر استرس دارید و سر کار اضطراب زیادی را تحمل می کنید، بدن تان هورمون کورتیزول بیشتری آزاد می نماید و همین هم به قلب تان فشار وارد می نماید. به مرور زمان این حالت باعث افزایش ریسک بروز انواع سکته ها، بیماری های عروقی کرونز و مسائل سلامتی دیگری می گردد.
بعلاوه اگر به خاطر کار کردن در شیفت شب دچار مسائلی در خواب یا چاقی شده اید، ریسک ابتلا به بیماری ها و مسائل قلبی در بدن تان افزایش پیدا می نماید.
تحقیقی نتایج چندین مطالعه را آنالیز کرد و اظهار داشت که کار کردن در شیفت شب علت 7 درصد از حمله های قلبی که در بین سال های 2009 تا 2010 در کانادا رخ داده است.
تحقیقی دیگر نشان داد در میان خانم هایی که به عنوان پرستار در شیفت شب کار می کردند، آنهایی که ساعات کاری طولانی تری داشتند خطر ابتلا به بیماری های کرونر قلبی در آنها اندکی بیشتر بود.
اگرچه باید تحقیقات بیشتری صورت بگیرد تا معین گردد این ارتباط بین بیماری های قلبی و کار در شیفت شب مربوط به ساعات کاری خاص است یا مربوط به شرایط خاص هر فرد.
5- افسردگی
همه ما رابطه میان خواب ضعیف و کار پر استرس را با افسردگی می دانیم.
کار شیفت شب می تواند بر سلامتی فکر تان هم اثر نامطلوب داشته باشد. فشار، استرس و اختلال در خواب همه باعث تغییر در خلق و خو و بروز حالات افسردگی می شوند. اختلال در خواب که در اثر کار در شیفت شب به وجود می آید، عاملی خطرناک در ابتلا به افسردگی، اختلال دو قطبی و حتی خودکشی است. تحقیقات نشان داده افسردگی در افرادی که در شیفت شب کار می نمایند بیشتر از افرادی که در این شیفت کار نمی نمایند بروز می نماید. به علاوه این ریسک در زنان بیشتر از مردان است. تحقیقی دیگر نشان داد کار کردن در شیفت شب مب تواند موجب تغییر در خلق و خوی افراد، حداقل افراد حساس، گردد.
6- باعث ایجاد اختلالات گوارشی می گردد
کار شیفتی برای سلامتی دستگاه گوارش تان هم خوب نیست. در حقیقت شیفت کار کردن می تواند موجب بروز یا افزایش حالاتی مانند تهوع، اسهال، یبوست و ایجاد برخی اختلالات در عملکرد روده، مانند سندرم روده تحریک پذیر، گردد.
همه این اتفاقات به خاطر کار در شیفت شب به وقوع می پیوندند. اگر چه کار در شیفت شب مقدار کالری مصرف شده را به طور قابل توجهی افزایش نمی دهد، معمولا زمان و تعداد دفعات غذا خوردن و بعلاوه نوع غذای مصرفی را تغییر می دهد. به علاوه غذایی که مصرف می گردد معمولا سرد است و با عجله خورده می گردد. تحقیقات نشان داده انجام کارهای شیفتی، به خصوص شیفت های چرخشی، موجب افزایش احتمال ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر و درد در ناحیه شکم، که به خاطر اختلال در خواب است، می گردد. ممکن است اختلال در ریتم شبانه روزی بدن باعث بروز سندرم روده تحریک پذیر و درد در ناحیه شکم گردد.
راهکار جلوگیری از بروز این مسائل ساده است، تنها باید روش و ساعات کار خود را تغییر دهید و برنامه زندگی تان را مرتب کنید. به این صورت دستگاه گوارش که یکی از مهم ترین نقش ها در بدن را دارد به خوبی کار می نماید و دچار بیماری و ناراحتی نخواهید شد.
منبع: فوت و فن / top10homeremedies.com