ورزش در هوای آلوده؛ خوب یا بد؟!

به گزارش وبلاگ مزدا 93، با آغاز دوباره آلودگی هوای مرکز، دستورالعمل های زیادی برای کاهش تاثیرات مخرب آلودگی بر محیط زیست و سلامتی انسان ارائه می گردد. یکی از این توصیه ها کاهش فعالیت های ورزشی است. شواهد نشان می دهد که ورزش در هوای آلوده سبب تشدید اثرات منفی آلودگی هوا روی سلامتی انسان می گردد.

ورزش در هوای آلوده؛ خوب یا بد؟!

به گزارش ایسنا، در روز های آلوده برای به حداقل رساندن آسیب ها و اثرات منفی این پدیده روی سلامتی، توصیه هایی وجود دارد که یکی از آن ها پرهیز از فعالیت ورزشی در فضای باز است.

با وجود اینکه ورزش تاثیرات مثبتی بر سلامت جسم و روح انسان دارد، اما باید توجه داشت که ورزش در هوای آلوده ممکن است سبب تشدید اثرات منفی آلودگی هوا روی انسان گردد چرا که هنگام ورش مقدار عملکرد ریوی و حجم هوای مبادله ای در کیسه های هوایی افزایش می یابد و موجب ورود مقادیر زیادی از ذرات معلق، غبار و گاز های آلوده را به داخل بدن می گردد. آنالیز ها نشان داده که هنگام ورزش، تنفس شدید و نفس های عمیق سبب رسوب مقدار بالاتری از این ذرات در ریه می شوند. مقدار رسوب ذرات معلق کمتر از 10 میکرون در شش ها هنگام ورزش بیش از پنج برابر حالت عادی است.

ورزشکاران در هوای آلوده بیشتر از مردم عادی آسیب می بینند

هنگام فعالیت های ورزشی، به دلیل اینکه تنفس عمدتا به وسیله دهان انجام می گردد، مواد آلاینده و ذرات معلق بدون عبور از سد مخاط بینی که امکان جذب و به دام اندازی آلاینده های هوا را دارد، به طور مستقیم وارد مجاری هوایی پایین تر در ریه ها می گردد. به همین خاطر بعضی آلاینده های هوا نظیر ازن و اکسید های نیتروژن حین ورزش حتی در غلظت های پایین سبب ایجاد آسیب های ریوی می شوند. بعضی آلاینده ها در کوتاه مدت اثرات مخاطره آمیزی روی بیماران دارند.

تنگی نفس، ارمغان آلودگی هوا برای ورزشکاران

آلاینده های مونوکسید کربن و ذرات معلق با ایجاد اسپاسم و تنگی عروق کرونر سبب تشدید بیماری های قلبی عروقی و پرفشاری خون می شوند. به همین خاطر مقدار سکته های قلبی و مغزی در شرایط آلودگی هوا افزایش می یابد. آلاینده های ازن و گوگرد دی اکسید بیشتر برای بیماران ریوی به ویژه مبتلایان به آسم و یا کسانی که زمینه آلرژی ها تنفسی را دارند مشکل آفرین است و سبب ایجاد یا تشدید بیماری زمینه ای در آن ها می گردد. گوگرد دی اکسید در بعضی ورزشکاران به عنوان دلیل اصلی تنگی نفس ناشی از ورزش - که به معنی ایجاد حملات آسم حین ورزش است - شناخته می گردد.

ورزشکاران استقامتی بیشتر تحت تاثیر مضرات آلودگی هوا هستند

بر اساس اطلاعات سایت شرکت کنترل کیفیت هوای تهران به طور کلی ورزشکاران استقامتی نظیر رشته های دو، دوچرخه سواری و پیاده روی نسبت به اثرات منفی آلاینده ها حساس تر از ورزشکاران قدرتی و سرعتی نظیر وزنه برداری و دوی سرعت هستند. شواهد بسیار نشان می دهد که ورزشکاران حرفه ای به خصوص آن هایی که در آب و هوای سرد ورزش می نمایند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به بیماری های مجاری تنفسی هستند بنابراین حساسیت این افراد به اثرات آلاینده های هوا بیشتر است.

منبع: فرارو

به "ورزش در هوای آلوده؛ خوب یا بد؟!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ورزش در هوای آلوده؛ خوب یا بد؟!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید