پاستا نه تنها چاق کننده نیست، بلکه می تواند برای لاغر شدن نیز موثر باشد
به گزارش وبلاگ مزدا 93، اگر از شما بپرسند که چه غذاهایی چاق کننده هستند، احتمالا در فهرست خود از پاستا نیز نام خواهید برد، اما بد نیست بدانید که محققان ایتالیایی به تازگی در تحقیقات خود دریافته اند که پاستا اگر تحت شرایط درست مصرف گردد، اصلا چاق کننده نیست. این محققان پس از آزمایش بر روی بیش از 20 هزار نفر دریافته اند که پاستا نه تنها چاق کننده نیست، بلکه حتی می تواند به شما در داشتن وزنی مطلوب و متعادل یاری کند.
شاید چندان متوجه نشده باشید، اما در سال های اخیر، انقلابی در صنعت مواد غذایی شروع شده است. مواد غذایی که در رژیم های غذایی سالم گذشته، مصرفشان به هیچ عنوان توصیه نمی شد، اکنون به عنوان مواد غذایی سالم، مفید و بعضا ضروری شناخته شده اند. از جمله این مواد می توان به کره، تخم مرغ و نمک اشاره نمود که بسیاری هنوز هم آن ها را عامل ایجاد بیماری های چربی خون و نارسایی قلب، نارسایی کبد و فشار خون می دانند.
در سال های اخیر، تحقیقاتی اجرا شده است که بسیاری از توصیه های سلامتی رژیم غذایی سنتی مردم را به چالش کشیده است. این عادات غذایی، به رغم مغایرت با نتایج تحقیقات علمی، هنوز هم در بین بسیاری از مردم رواج دارد. این بار محققان ایتالیایی به آنالیز پرداخته اند و پس از تحقیقات بسیار، با اطمینان می گویند که پاستا در افزایش وزن افراد مقصر نیست.
بهتر است کمی شفاف تر صحبت کنیم. هیچ کس نمی گوید که شما می توانید هر میزان دلتان بخواهد پاستای خامه ای، تخم مرغ شور و کره بخورید، چرا که هر ماده ای اگر بیش از مقدار مجاز مصرف گردد مضر و خطرناک است. جمله معروف هرچیز به میزان، برای این گونه مواقع بسیار مناسب است. همان طور که محققان نیز در تحقیق نو خود تاکید نموده اند، اگر تنها به میزان یک وعده مدیترانه ای غذا بخورید، پاستا می تواند حتی در کاهش وزن نیز به شما یاری کند.
یکی از محققان این پروژه به نام لیچیا یاکوویلو در این مورد می گوید:
از دید اغلب مردم، در صورتی که قصد کاهش وزن داشته باشید، پاستا غذای مناسبی برای شما نیست و حتی بسیاری از افراد، آن را به طور کامل از لیست غذایی خود حذف می نمایند. پس از آنالیز نتایج این تحقیق، می توانیم به جرات ادعا کنیم که این دیدگاه و راهبرد کاملا نادرست است. پاستا یک جزء اساسی از سنن مدیترانه ای ایتالیا است و هیچ علت وجود ندارد که بخواهیم آن را از لیست غذاهای خود حذف کنیم.
یاکوویلو و هم دانشگاهی هایش به صورت تصادفی 14402 نفر را برای شرکت در این پروژه شرکت استخدام کردند. تمامی این افراد بالای 35 سال سن داشته و ساکن منطقه مولیز در جنوب ایتالیا بودند، بنابراین به خوبی با عادات غذایی مدیترانه ای خو گرفته بودند. این گروه، پروژه مولیسانی نام گرفت. یاکوویلو و همکارانش گروه دیگری نیز تشکیل دادند که دارای 8964 عضو بالای 18 سال بود. اعضای این گروه از سراسر ایتالیا انتخاب شده و جداگانه مورد آنالیز و تحلیل قرار گرفتند. این گروه، گروه INHES نام گرفت.
تیم محققان از یک پرسشنامه استانداردسازی شده استفاده کردند تا دریابند هر فرد در 24 ساعت گذشته، دقیقا چه مواد غذایی مصرف نموده است. زمان، مکان و مقدار غذای مصرف شده، و حتی جزییات کامل غذاها یا نوشیدنی های مصرف شده، نیز در این پرسشنامه مورد سوال قرار گرفته بود. حتی در خصوص برند مواد غذایی مصرف شده نیز از افراد سوال شده بود. از این افراد سوال شد که آیا تابع رژیم غذایی خاصی هستند و آیا غذایی که در 24 ساعت گذشته مصرف نموده اند، جزو فرایند طبیعی و همیشگی تغذیه آن ها بوده یا استثنائا این گونه غذایی مصرف نموده اند. قد، وزن، سایز دور کمر و سایز دور ران هر فرد میزان گیری شده و برای استفاد ه های بعدی به ثبت رسید.
پس از آنالیز نتایج این تحقیق، نه تنها رابطه ای بین مصرف پاستا و داشتن اضافه دیده نشد، بلکه عکس این موضوع مشاهده شد. یعنی مصرف پاستا، بیشتر با لاغر بودن فرد رابطه داشت.
یاکوویلیو در خصوص این پروژه می گوید:
به عنوان جزئی سنتی از رژیم غذایی مدیترانه ای، مصرف پاستا با شاخص BMI افراد، سایز دور کمر و نسبت دور کمر به ران آن ها رابطه عکس دارد. شیوع بیماری هایی همانند اضافه وزن و چاقی در بین افرادی که پاستا مصرف می نمایند از سایرین کمتر است. نتیجه این تحقیق، همانند سایر آنالیز های علمی اجرا شده از جمله پروژه های مولیسانی و INHES، این است که رژیم غذایی مدیترانه ای، که مبتنی بر مصرف در حد اعتدال و احترام به تمام عناصر غذایی است، برای سلامتی مفید است. در ایتالیا، پاستا در بین عناصر رژیم غذایی مدیترانه ای در مقام اول قرار گرفته است.
نکات بسیاری در خصوص تاثیر یا عدم تاثیر پاستا در چاقی افراد وجود دارد. تاثیر یا عدم تاثیر این غذا بر چاقی فرد، کاملا به پیوستن او به رژیم مدیترانه ای بستگی دارد. رژیمی سالم که بر پایه استفاده از کربوهیدرات و فیبر بنا شده است و عناصر اصلی آن موادی همانند حبوبات، برنج، غلات، پنیر، روغن زیتون، گوجه فرنگی، سیر و ماهی است.
این بدان معناست که افرادی که پیروز شده بودند وزن خود را پایین نگه داشته و در عین حال بدون نگرانی از چاق شدن از خوردن پاستا لذت ببرند، افرادی بودند که به یک رژیم غذایی کاملا سالم و متعادل پایبند بودند، و پاستای خود را به جای خامه و گوشت قرمز، به همراه ماهی و سبزیجات میل می کردند. همین امر موجب متعادل ماندن وزن آن ها شده بود. در ضمن پاستایی که این افراد میل می کردند معمولا دارای حجم میانه یا کمی بود. بنابراین ما در خصوص افرادی صحبت می کنیم که پاستا را به میزان کمی می خورند، نه به میزان یک وعده کامل، و این همان کاری است که در رژیم مدیترانه ای مرسوم است. یعنی استفاده از غذا در حد اعتدال.
یکی دیگر از محققان پروژه می گوید:
در انتها پروژه، کتابچه های تصویری کوچکی به تمامی داوطلبان داده شد تا با توجه به تصاویر درون آن، وعده غذای سبک را تعریف نمایند. سنگین ترین مقدار انتخاب شده 86 گرم بود. به عبارتی دیگر، 86 گرم غذا برای این ایتالیایی ها میزان بسیار زیادی است.
با کنار هم گذاشتن یافته های این محققان به این نتیجه می ر سیم که می توانید پاستا را آب پز نموده و هر میزان دلتان خواست از آن میل کنید، اما به شرطی که از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید. یعنی مواد غذایی که در کنار پاستای خود می خورید، چاق نماینده و مضر نباشند. کربوهیدرات های یک رژیم غذایی سالم نه تنها برای شما ضرری ندارند، بلکه موجب حفظ سلامتی شما نیز خواهند شد. با استفاده از پاستا در کنار مواد سالم، می توانید کالری های دریافتی بدن خود را کاهش داده و بدین ترتیب حتی وزن هم کم کنید.
منبع: کجارو / زومیت