کدام حیوان کوتاه ترین طول عمر را دارد؟
به گزارش وبلاگ مزدا 93، مگس های مای به این معروف هستند که چرخه زندگیشان را در طول یک روز کامل می نمایند؛ اما این فرضیه چندان درست نیست.
به گزارش دیجیاتو:اغلب به ما می گویند زندگی خیلی کوتاه است و ما باید لحظه را غنیمت بشماریم؛ اما در مقایسه با بقیه ساکنان زمین، انسان ها وقت بسیار بیشتری برای زندگی دارند.
اما کدام حیوان کوتاه ترین طول عمر را دارد؟ جواب این سؤال را نمی توان قاطعانه داد. مطالعه دقیق زندگی های زودگذر برای محققان سخت است و هنوز تعداد زیادی از موجودات هستند که آنالیز نشده اند. بااین حال، به نظر می رسد مگس های مای یک رقیب قوی برای موجوداتی با کم ترین طول عمر هستند. این حشرات آبزی به صورت پوره از تخم بیرون می آیند و تا دو سال در زیر آب زندگی می نمایند. آن ها سپس بال هایی را برای جفت شدن در مراحل پایانی - مراحل ساب ایماگو و ایماگو - چرخه زندگی خود درمی آورند. بسیاری از مگس های مای کمتر از 24 ساعت به شکل بالدار زندگی می نمایند، درحالی که بعضی حتی 5 دقیقه هم دوام نمی آورند.
طبق تحقیقات، بیشتر گونه های مگس مای در مرحله ساب ایماگو از آب به زمین و درواقع به هوا می آیند و سپس در مرحله ایماگو فراوریمثل می نمایند. لوک ژاکوبوس، محقق و استاد زیست شناسی دانشگاه ایندیانا- دانشگاه پردو کلمبوس، در ایمیلی به مجله Live Science می گوید که این مگس ها در هر دو مرحله، دهان یا سیستم گوارشی ندارند و درعوض با استفاده از ذخایر انرژی خود به عنوان پوره زندگی می نمایند.
یک Palingenia longicauda ممکن است روی رودخانه تیزا در اروپا پرواز کند
بزرگسالی کوتاه، فرصتی برای فراوریمثل
ژاکوبوس عقیده دارد که بدون سیستم گوارشی حجیم، مگس های مای ماده فضای بیشتری برای تخم ها در داخل بدن خود دارند. او می گوید یکی از مگس ها به قدری پر از تخم بوده است که تخم ها حتی داخل سرش هم دیده می شده اند. با داشتن بیش از 10000 تخم در هر ماده، آن ها می توانند از عمر کوتاه بزرگسالی خود به خوبی استفاده نمایند.
مانند دیگر گونه هایی که عمر خیلی کوتاهی دارند، مگس های مای هم به شدت شکار می شوند؛ بنابراین احتیاج به فراوری تعداد زیادی جوان دارند تا به میزان کافی زنده بمانند و بتوانند دوباره فراوریمثل نمایند. اما ژاکوبوس اعلام نمود که اگرچه وسوسه انگیز است که بپرسیم چرا مگس های مای عمر کوتاهی دارند، اما سؤال بهتر این است که چرا نه؟
ژاکوبوس عقیده دارد که مگس های مای فسیلی باستانی تفاوت چندانی با مگس هایی که امروز می بینیم، ندارند و سیستمی که آن ها دارند برایشان بسیار خوب بوده است.
هیث اوگدن، پروفسور زیست شناسی تکاملی در دانشگاه یوتا، ولی که تکامل مگس های مای را مطالعه می نماید نیز به مجله Live Science گفته است که این حشرات برای اولین بار حدود 350 میلیون سال پیش ظاهر شدند. اوگدن بعلاوه به این نکته اشاره نموده که روند تکامل برای نگه داشتن این حشرات به عنوان پوره در زمان بیشتری از چرخه زندگیشان، استراتژی بسیار خوبی به کار گرفته است.
او عقیده دارد که تکامل تصمیم گرفته که آن ها اکثراً هر کاری را که باید از نظر جمع آوری مواد مغذی به عنوان پوره انجام دهند، به پایان برسانند و به عنوان یک بزرگسال، تنها مکانیزمی برای پرواز، فراوریمثل و تخم گذاری داشته باشند.
به گفته پورتال تنوع زیستی دپارتمان منابع طبیعی جورجیا، مگس های مای ماسه دار آمریکایی (Dolania americana) کوتاه ترین عمر بالغ را در میان گونه های ثبت شده دارند. نر ها پس از رسیدن به سن بلوغ، کمتر از یک ساعت عمر می نمایند و ماده ها قبل از مرگ فقط پنج دقیقه فرصت دارند تا فراوریمثل نمایند. بااین حال، مگس های ماسه دار آمریکایی همچنان تا دو سال را به عنوان پوره می گذرانند تا به مرحله شگفت آور و کوتاه بالغ شدن برسند.
کوتاه ترین طول عمر در بین مهره داران
گوبی هفت پیکر کوتوله (Eviota sigillata) کوتاه ترین طول عمر را در بین مهره داران شناخته شده دارد
به گفته موزه استرالیا، ماهی های گوبی کوتوله هفت پیکر (Eviota sigillata) در جای دیگری در قلمرو حیوانات، تمام چرخه زندگی خود را در عرض دو ماه کامل می نمایند و کوتاه ترین طول عمر را در بین مهره داران شناخته شده دارند. این ماهی سه هفته از زندگی خود را به شکل لارو جوان در اقیانوس می گذراند. براساس مقاله ای که در سال 2005 در مجله Current Biology منتشر شد، آن ها سپس به مدت یک یا دو هفته روی صخره ها قرار می گیرند تا بالغ شوند و بعد چیزی حدود سه هفته و نیم به عنوان بزرگسال زندگی می نمایند.
منبع: فرارو