معجزه شکلات تلخ در رابطه با حافظه!
به گزارش وبلاگ مزدا 93، عصر ایران نوشت: به گفته محققان، مصرف شکلات تلخ می تواند فرکانس امواج مغزی را تغییر دهد و در بهبود حافظه و کاهش استرس مفید باشد. در واقع بهتر است افرادی که عاشق شیرینی جات هستند نیز برای حفظ سلامتی خود به سمت جایگزینی انواع و اقسام شیرینی های مضر با شکلات تلخ حرکت نمایند. البته منظور از شکلات تلخ یک شکلات واقعی و باکیفیت است نه محصولی که از ترکیب مواد مختلف و با استفاده از تلخ نماینده مصنوعی فراوری شده است!
شکلات تلخ سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان است که به جلوگیری از آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد یاری می نمایند. بعلاوه ممکن است خطر بیماری های قلبی - عروقی و فشار خون را کاهش دهد و در عین حال جریان خون را بهبود ببخشد.
با استناد به مطالعه ای از دانشگاه لوما لیندا در کالیفرنیا که در نشست سالانه زیست شناسی تجربی 2018 نیز ارائه شد، فواید شکلات تلخ در رابطه با تاثیر آن بر امواج مغزی مرتبط با حافظه و توانایی یادآوری مسائل آشکار شده است.
کتر لی برک از دانشگاه لوما لیندا همراه با تیم تحقیقاتی خود، از تکه های 48 گرمی شکلات تلخ استفاده کردند که متشکل از دانه های کاکائو 70 درصد تانزانیایی بودند.
برک شرح می دهد: آنچه ما به آن اشاره کردیم این بود که آنتی اکسیدان ها قابلیت تغییر فرکانس های مغزی شما را در اختیار دارند، واضحا یک فرکانس مغزی مفید به نام گاما. فرکانس گاما به واسطه آنتی اکسیدان های شکلات تنظیم شده، افزایش یافته و در واقع روشن می گردد.
امواج مغزی در فرکانس های متفاوتی انتشار می یابند و از این نظر تا حدودی مشابه رادیو هستند. برک اضافه می نماید که فرکانس گاما بالاترین فرکانس است و با پیشرفته ترین سطح برای پردازش شناختی، حافظه و یادآوری در ارتباط است.
امواج گاما به عملنمودهای پیچیده ای مانند پردازش اطلاعات، بهبود حافظه و کاهش استرس نسبت داده می شوند. اثرات مثبت روی مغز یا همان طور که محققان می گویند افزایش انعطاف پذیری عصبی در نتیجه مصرف شکلات تلخ، ظرف 30 دقیقه اتفاق می افتد.
برک می گوید: در این مطالعه داوطلبانی که یک تخته شکلات تلخ 70 درصد مصرف نموده بودند، پس از 30 دقیقه افزایش عظیمی را در فرکانس گاما در نواحی مهمی ای از مغز (قسمت پشتی و سمت راست مغز) نشان دادند. افزایش امواج مغزی فرکانس گاما به مدت چندین ساعت باقی می ماند.
تیم تحقیقات به آنالیز داوطلبان آزمایش ادامه دادند و تا دو ساعت پس از اجرای پروژه، همچنان شاهد فرکانس گاما تحریک شده هرچند به صورت کاهش یافته بودند. بنابراین مدت زیادی طول می کشد تا این امواج فروکش نمایند.
این پژوهش می تواند برای بهبود عملنمودهای شناختی، به ویژه در جمعیت های سالخورده به کار رود. طبق نتایج به دست آمده یکی از مزایای اصلی شکلات تلخ، تنظیم دقیق فرآیندهای شناختی هنگام فرسایش آنها محسوب می گردد. به عقیده برک اگر واقعا بتوانیم فرکانس گاما را افزایش دهیم، به راستی در زندگی و به خصوص در زمینه تقویت فرآیندهای شناختی مغز سود خواهیم برد.
دانستنی های شکلاتی
دانه های کاکائو داخل غلاف های کاکائو یافت می شوند. آنها میوه هایی هستند که روی درختان تحت آب و هوای گرم مانند آمریکای مرکزی، آمریکای جنوبی و آفریقا رشد می نمایند. بله، شکلات از نظر فنی در واقع از یک میوه به دست می آید. بسیاری از میوه ها و سبزیجات دیگر نیز سرشار از آنتی اکسیدان هستند، مانند اسفناج، چغندر، تمشک، توت فرنگی و البته کلم پیچ.
دانه های کاکائو از داخل میوه برداشت و سپس خشک و تخمیر می شوند. این ماده در نهایت به کره کاکائو تبدیل خواهد شد. کاکائوی خام را می توان به تنهایی یا در پخت وپز استفاده کرد. برای تبدیل کاکائوی خام به شکلات یا کره کاکائو، آن را با شکر و شیر ترکیب می نمایند.
بعلاوه به منظور تبدیل کاکائوی خام (raw cacao) به cocoa، محصول باید برشته یا رست گردد. برک شرح می دهد که به زبان ساده، کاکائو (cacao) نسخه خام، کمتر فرآوری شده یا فرآوری نشده است؛ در حالی که cocoa فرآوری شده به شمار می رود. طعم شکلات تلخ، شکلات شیری و سایر انواع شکلات بسته به مقادیر به کاررفته از کره و شیر فرق دارد.
به طور معمول، هر محصولی که بیش از 70 درصد کاکائو داشته باشد، شکلات تلخ در نظر گرفته می گردد و این همان ترکیبی است که در مطالعه برک استفاده شد.
شکلات تلخ در محدوده 70 درصد کاکائو یا بالاتر به شدت غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی است. از این رو برای سلامت بدن بسیار مفید به شمار می رود.
برک اعلام نمود که این میوه از نظر آنتی اکسیدان ها حتی از گیلاس و یک سری از سبزیجات نیز پیشی گرفته است. اگر بتوانید طعم تلخ تری را تحمل کنید، مصرف درصدهای بالاتر از کاکائو توصیه می گردد.
جسیکا کوردینگ، متخصص تغذیه ثبت شده در نیویورک، شرح می دهد: کاکائوی 85درصد همان چیزی است که بسیاری از پزشکان و متخصصین مراقبت های بهداشتی به مردم پیشنهاد می دهند. به عبارت ساده، درصد بیشتر کاکائو به معنای مصرف شکر کمتر است. به این ترتیب حتی شکلات تلخ نیز حاوی شکر اما به میزان بسیار محدود است. برای افرادی که در پی استفاده حداکثری از مزایای آنتی اکسیدانی شکلات هستند، مدل های تلخ تر توصیه می گردد.
منبع: گردشبان